Kozlovska sodba v Butalah

V soboto 19. julija smo v kozolcu na Jesenovcu pod okriljem K.D. ROV Železniki ansambli 3=PJANČKI, OBIDIL in PRIHAJAJOČI želeli z rajanjem popestriti izzid na domačem zelniku zraslih umetnin: pesniške zbirke Janeza Rakovca, vinilne plošče SODN DAN ter ploščka OBIDIL. Po mojem skromnem mnenju, omenjena dela predstavljajo velik dogodek, saj se kaj takega v našem mestecu ne zgodi ravno vsak dan... A ker ni v Butalah (o.p. nekdaj Železniki) nič novega, je na račun toge občinske birokracije vseskupaj "padlo v vodo"!

Ravno tiste dni so v Butalah slavili največji turistični praznik podkrepljen z vse-ljudskim rajanjem. Gospa predstavnica občine za kulturo je v županovem imenu zavrnjeno prošnjo o izdaji dovoljenja med drugim utemeljila z odgovorom: (citiram) "Občina tudi ne želi, da bi se ob istem času dogajalo več kulturnih prireditev." Razumi kdor si more! Jaz sigurno NE, saj ni bilo niti ene pravne osnove, da bi si butalska vladajoča struktura »zaželela« kaj takega, a je vendarle obveljala njihova. Predstavljajte si, da imate še kje drugje, kot v Butalah, odlok, da se na enkrat lahko dogaja le ena kulturna prireditev. Torej, ko vam v dvorani Tivoli, denimo, kaže svoje čare Helena Blagne, lahko v KUD Frace Prešeren, na Metelkovi, Cankarjevem domu... le igrate »ping-pong« ali lajate v luno... Super, kajneda?

Da bi bila burka še večja, smo tisti dan 3=PJANČKI kljub vsemu organizirali koncert. Zgodil se je na vrtu, za hišo mojstra ekonom loncev in pokrovk, g. Antona G. Na »frišen butalski zrak« smo privlekli zaprašeno opremo in nanjo veselo zagodli. Glej ga zlomka, že ob drugi pesmi, ki smo jo namenili kravicam iz sosedovega hleva (glej sliko!), nas je sosedov sosed vprašal za DOVOLJENJE in namignil nekaj o klicu v katerem nas bo naznanil organom! Rajali smo dalje. Otrokom, materam, dekletom, kolegom, sosedu z družino, peku florinih in fauninih dobrot - g.Šembreku, začudenim mimoidočim, kobilicam in kravicam smo tokom popoldneva odigrali naše največje hite. Čas v dobrem ambientu hitro mine, tudi če zanj nimaš dovoljenja! Organov pregona začuda ni bilo na spregled! 3 x hura za nasprotnika!

Namesto epiloga: vsa zadeva spominja na smešni prigodi iz literature. Naj navedem vzporednice. Kozel si je (tako kot mi koncerta) zaželel zelja, a ga zardi previsokega plota (občinski veljaki) ni mogel konzumirati. Ker je vse skupaj zadišalo po grehu, mu je bilo potrebno naložiti kazen. Pedlagam, da tudi nas - tako kot grešnega kozla - eden od veljakov (z dovoljenjem župana, seveda... in to na tak dan, ko ne bo nobene druge kulturne prireditve v bližnji in daljni okolici) natepe z palico po senci! Zaradi obojestranskega užitka bi najraje videl, da je rabelj tisti, ki je podal sodbo! Na prireditvi, katere pokrovitelj je občina Butale bo z uradnim dovoljenjem za zabavo poskrbela skupina 3=PJANČKI. Hrano in pijačo prinesite sami, saj za gostinske usluge dovoljenje ne bo izdano!

Manjkajoči člen: verjetno se čudite »kaj za vraga« je sedaj to, saj kozlovska sodba vendarle ni bila v Butalah. Res je, ni bila. Res pa je tudi, da si zgoraj opisanih burk kje drugje kot v Butalah ni možno zamisliti. Predlagam, da na občini Butale v proračun vključijo tudi nakup »pameti«, saj bi jo »po kozlih, ki jih tepejo« sodeč, še kako potrebovali. Avtor članka si »želi«, da na občini »crkne« program za pošiljanje položnic, saj le-ta delo opravlja preveč kakovostno. Za odstopanje od povprečja pa nima dovoljenja!

Zgodba na žalost ni izmišljena, osebe resnične, na še večjo žalost!!!

DJ Použk